Puro silindir şeklinde solgunlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde duman sunumçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak akva, esnek ve okşayıcı bir örgüda olmalı, görklü bir aromaya ve nizamlı yanmayı esenlayacak cepheıcı özelliğe sahip olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf masumca yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden örgülmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kez TDK sözlüğünün 1955 seneındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı koca miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en düzgün purolar olarak nitelendirilseler de birfena mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro içer en dikkat etmesi gerekilen şey düz bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet düz bir nemde değil ise purolarınız ne kadar nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız haz yada zevk maalesef muhakkak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. eksiksiz saklama ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve içime müheyya musallat olmak içindir. Yayımcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devir mefkûre rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ mefkûre puro rutubet değerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri arasında içilen bir puro mefkûre rutubet değerlerinde içiliyor akseptans edilebilir. Kimine bakarak %65 azca yada %75 çok muş kabil görülsede esasen bu rutubet değerleri de kimisine bakarak oldukça isabetli ve içilebilir en oflaz değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi rutubet değerlerinde purodan haz almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken farklı bir şahsiyet bu rutubet değerinin puroya yazık edilen bir kıymet olduğunu ve asla içilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla bile bu %10 luk rutubet nüansı arasında gidip gelmeden kamu aynı rutubet değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değaksiyonimi purolarına dokunca verebilir. Böyle bir trampa yapacaksanız bunu olası olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ rutubet değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu rutubet değerleri neyi değaksiyontirmektedir niteleyerek soracak olursanız kısaca ifade etmek gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, tütün azalır ve içimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça tütün artar, içimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde ara vermek istiyorsanız buna devir ve deneyim ile karar vereceksiniz. Size sima en düzgün kıymet bu ve bu değerde içmelisin dememeli çünkü puronun rutubet kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük kabil siyah özdek averaj 6 kamer içerisinde aksiyonlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 rutubet verme üzerine müesses bu düzen sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı için muayyen bir devir içerisinde sıcaklarda rutubet artışı yada soğuklarda humidor içinde rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu soluk bir nemlendirici kullanıyorsanız olası olduğunca şu denli suhunet değaksiyonimi sıfır ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 rutubet değeri hazırlamak için tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu kıymet iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek vasatı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. şayet derdiniz koca rutubet olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o devir farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki deniz haznesindeki üstteki bir fan etkiı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in ötümlü ayarlanan rutubet seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin rutubet kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çaldatmaışmakta ve istenen rutubet değeri gelmesi iile bile tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek için en düzgün seçenek olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem rutubet iktibas hem rutubet verme özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya serlamıştır. Geceleyin gün yada mevsim intikalleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde koca rutubet değerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak çakılı bir rutubet değeri esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve eksiksiz puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.